Avtizem je pervazivno razvojno stanje, ki je nevrobiološko pogojeno in vpliva na vse vidike socialnega razvoja in funkcioniranja.

Močno zaznamuje življenje posameznika in tudi njegove okolice. Zlasti izrazito se dotika družinskih članov, predvsem mame, saj je med njo in novorojenim posameznikom z avtizmom, ki ima drugačen nevrološki ustroj kot njegova nevrotipična mama, močno oteženo čustveno uglaševanje na otrokove potrebe ter sočasni razvoj navezanosti, ki je temelj vseh nadaljnjih odnosov. V preteklosti so strokovnjaki razlikovali med petimi skupinami motenj (klasični avtizem, Aspergerjev sindrom, nespecifična razvojna motnja, Rettov sindrom in otroška dezintegrativna motnja), danes pa so posamezne oblike ukinjene in govorimo o spektru avtističnih motenj oziroma stanj. Laiki in strokovnjaki vedno pogosteje avtizem vidijo kot eno od oblik nevrorazličnosti – neurodiversity.

V Aleani si prizadevamo za razvijanje psihosocialne pomoči na področju nevrorazličnosti. Nevenka Nakrst je v letih 2017, 2018 in 2019 vodila projekt Zveze NVO za avtizem Slovenije Avtizem – SAM z drugimi. Od leta 2016 je intenzivno sodelovala z Društvom ASPI in bila do konca leta 2019 strokovna vodja tamkajšnjih programov ter odgovorna urednica revije Vox Alia. Pripomogla je k odprtju prvega dnevnega centra za mladostnike in odrasle z Aspergerjevim sindromom, ki od leta 2018 deluje v Domžalah. Z letom 2020 se je poslovila od aktivne vloge vodje, organizatorja in koordinatorja. Znotraj Aleane se sedaj posveča razvijanju prilagojene individualne podpore nevrorazličnim posameznikom ter nudenju celovite podpore družini in drugim sopotnikom v svetu avtizma. Svoje znanje in izkušnje predaja kot psihoterapevtka, predavateljica in supervizorka v usposabljanju.

  • Individualno terapijo za mladostnike in odrasle po principih Kognitivno vedenjske terapije in Transakcijske analize
  • Družinsko psihoterapijo
  • Podporno terapevtsko skupino za starše mladostnikov
  • Predavanja in delavnice za šole in podjetja
  • Trening samozavedanja in socialnih veščin

Vprašalnik o senzornih značilnostih

V zadnjih petdesetih letih smo priča porastu duševnih motenj, invalidnosti in drugih različnih »izmov«. Statistike v svetu in tudi pri nas v Sloveniji kažejo porast uporabe psihiatričnih zdravil v odrasli populaciji ter tudi pri otrocih. Izgleda kot, da stremimo k neki tiho določeni popolnosti ali povprečnosti, ki se skriva pod imenom nevrotipičnost. Pri tem pa pozabljamo, da nas različnost bogati in da se pomanjkljivost nemalokrat lahko izkaže za izjemno prednost ter predstavlja posameznikov talent in vir moči. V Aleani želimo prispevati k sprejemanju nevrorazličnosti.

Smo glasniki in zagovorniki nevrorazlične družbe prihodnosti. Raziskave na področju nevropsihologije in kvantne fizike nas usmerjajo na pot upoštevanja drugačnosti, sočutja, sobivanja, vključevanja in doseganja višjega smisla, ki presega individualne in egoistične cilje. Nevrorazlični posamezniki s svojo iskrenostjo nastavljajo ogledalo današnji družbi in jo spontano spodbujajo k sodelovanju, povezovanju, preseganju individualnosti ter doseganju celovitosti in enosti.

Kontakt

Telefon: 041 376 691
Email: info@aleana.si

Lokacija

Ljubljanska 64, Domžale (2. nadstropje)

Uradne ure

Ponedeljek in sreda od 13.00 do 14.00 (po telefonu ali elektronski pošti)

Srečanje je možno le po predhodnem dogovoru

Cenik

Uvodno srečanje (60 min): 70€

Psihoterapija ali psihosocialno svetovanje posamezniku z avtizmom/nevrorazličnemu paru/družini (60 min): 70€

Individualna supervizija (60 min): 60€

Skupinska supervizija (90 min): 30€ na osebo / 100€ na skupino

Storitve

PSIHOTERAPIJA, PSIHOLOŠKO SVETOVANJE, AVTIZEM IN ASPERGERJEV SINDROM
2023-11-21T09:38:49+01:00

Psihoterapija

Psihoterapija je proces zdravljenja duše, ki se odvija znotraj sočutnega in razumevajočega terapevtskega odnosa. Vsak človek je v določenem trenutku življenja postavljen pred izziv, ki tako ali drugače zamaje njegov običajni in ustaljeni ritem. Čustvene stiske, stres, nepričakovani življenjski dogodki ... Preberi več.

2023-11-21T09:37:48+01:00

Podpora projektom in programom

Kadar si nekaj resnično želimo uresničiti, bomo našli način. Kadar želja ni pristna, bomo našli izgovor.« (neznani avtor) V Aleani pomagamo pri razvijanju in realizaciji srčnih, ustvarjalnih ter kakovostnih projektov in programov na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva ter ... Preberi več.

2023-11-21T09:34:17+01:00

Avtizem

Avtizem je pervazivno razvojno stanje, ki je nevrobiološko pogojeno in vpliva na vse vidike socialnega razvoja in funkcioniranja. Močno zaznamuje življenje posameznika in tudi njegove okolice. Zlasti izrazito se dotika družinskih članov, predvsem mame, saj je med njo in novorojenim ... Preberi več.

2023-04-16T13:52:28+02:00

Izobraževanje

Znanje je zaklad, ključ do njega pa je praksa.« (Lao Tse) V Aleani v okviru naših storitev posebno skrb namenjamo pripravi izobraževalnih vsebin. V ta namen se stalno strokovno izpopolnjujemo, sledimo novostim in raziskavam ter spremljamo razvoj stroke pri nas in ... Preberi več.

Vprašajte nas!