Veliko staršev običajnih otrok se te dni sooča s šolanjem na domu. Med njimi so številni, ki so kos trenutnim izzivom in jim skupen čas prinaša veselje in zadovoljstvo, nemalo pa je tudi takih, ki s svojimi otroki težko najdejo stik, ne znajdejo se dobro v nepričakovani vlogi učiteljev, dnevi jim minevajo v znamenju konfliktov, stresa in jeze. Precej mater in očetov komaj čaka, da se bodo lahko vrnili k svojim ustaljenim urnikom, ko bodo otroke lahko poslali nazaj v šole, sami pa se bodo posvetili svojemu delu in službam.

Kaj pa vsi tisti starši, ki se ne bodo, ker se v resnici že leta ne? Ni jih malo … predvsem mater, ki ostajajo doma s svojim drugačnim otrokom. Zaslužijo si, da jim namenimo nekaj besed. Kdo sočustvuje z njimi? Kdo njim zagotavlja finančno podporo, ki bi jim omogočila dostojno življenje in ne samo preživetje?

Nadomestilo za izgubljeni dohodek, ki ga v teh primerih lahko uveljavijo, v letu 2020 znaša dobrih 700€. Minimalna plača za delo, ki poteka 24 ur na dan, 7 dni v tednu in zahteva posebna znanja, ne samo s področja nege in varstva, temveč tudi s področja logopedije, psihologije, delovne terapije, defektologije, pedagogike in še bi lahko naštevala. Vsa ta znanja so namreč potrebna, če želi starš spodbujati otrokov razvoj in na dolgi rok prispevati k njegovi samostojnosti. Zaposlitev tega starša je pogosto (v tem primeru žal) za nedoločen čas, le da se, ko otrok postane polnoleten, delovno mesto preoblikuje v osebno asistenco. Na tem delovnem mestu ni dopusta niti možnosti koriščenja bolniške.

Upam, da “Mega Korona paket” finančne pomoči gospodarstvu, ne bo dolgoročno posegel v izvajanje pravic, ki si jih družine s posebnimi potrebami zaslužijo v enaki meri, če ne še bolj. Nekaj se že šepeta, da morda Razvojni socialno-varstveni programi v letu 2020 ne bodo financirani. Upam, da je to samo ena izmed mnogih prenapihnjenih novic meseca marca. Sprašujem se tudi, kaj bo z izvajanjem osebne asistence. Upam, da bo omogočena vsem tistim, ki jo potrebujejo in zagotovljena vsem, ki še čakajo na to možnost.

Vlada je v preteklem mesecu dokazala, da zna prisluhniti, da je odzivna in da lahko pomaga hitro. Ali bo tako hitro, učinkovito in kvalitetno pristopila tudi k reševanju neugodnih razmer v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu? Ali pa bo morda koronavirusna situacija samo še en prikladen izgovor, da se pozabi na vse tiste ranljive skupine, ki nimajo dovolj močnega glasu, da bi se borile za svoje pravice?

Na neurejenost za področje avtizma opozarjamo že več kot celo desetletje. Svetovni dan avtizma, ki ga obeležujemo 2. aprila, je bil vsako leto priložnost, da na neodgovorjene potrebe opozorimo javno in bolj glasno kot druge dni v letu. Želim si, da bi bilo tako tudi letos in da ta dan ne gre mimo, kot da avtizem ne obstaja. Še kako obstaja. V nekaterih družinah z avtizmom je v trenutni situaciji še težje preživeti, v drugih pa je ravno avtizem zaslužen zato, da je življenje v teh dneh lažje. Več o strategijah preživetja in sočutju, ki se ga lahko učimo ravno od oseb z avtizmom, pa v naslednjih prispevkih.

Aleana

PSIHOTERAPIJA, PSIHOLOŠKO SVETOVANJE IN IZOBRAŽEVANJE

Ime Aleana izvira iz hebrejščine in pomeni razvoj, rast, dvigovanje. Vsakdo ima v sebi neomejene razvojne in duhovne možnosti. Kot terapevt – sopotnik želim posamezniku pomagati, da ozavesti notranje vire moči, razvije svoje sposobnosti ter se samoaktualizira na želenih življenjskih področjih. Pri delu dajem poudarek celovitemu pristopu, zato se v obravnavi posameznika osredotočam na fizični, razumski, čustveni in duhovni vidik.

STOPITE V STIK