Project Description

Irlen ali skotopični sindrom je ena od oblik nevrorazličnosti in predstavlja posebnost v vidnem zaznavanju. Možganski vidni korteks na svojstven način predeluje vidne signale, zaradi česar prihaja do časovnega zamika pri sprejemanju in obdelovanju posameznih svetlobnih valovnih dolžin oziroma celo do nezmožnosti zaznave in/ali obdelave določene barve. Vsi ljudje ne zaznavamo vseh barv mavrice. Posebnost se običajno najbolj slikovito izrazi pri branju črnih črk na belem papirju ali tabli, saj bela vsebuje vse barve mavrice, medtem ko črna predstavlja odsotnost barv.

Kako se kaže Irlen sindrom?

  • Občutljivost na svetlobo (nelagodje in težave s pozornostjo pri delu ali branju ob močni sončni svetlobi ali fluoroscentnih lučeh; moteče bleščanje sonca, bleščavost belih površin, vožnja ponoči)
  • Težave pri branju (počasno branje ali nezmožnost branja) in pisanju
  • Težave s pozornostjo, obremenitev, izčrpanost (preobremenitev možganov z vidnimi dražljaji in nezmožnost možganov ali njihovo okrnjeno sočasno opravljanje drugih funkcij)
  • Težave s prostorsko zaznavo (neustrezno ocenjevanje razdalj, težave pri športnih aktivnostih, vožnji, hoji po stopnicah)
  • Telesni znaki (solzne, suhe, napete oči, glavobol, slabost, omotičnost, migrene, slabost)

Irlen sindrom najlažje odkrijemo pri otrocih z bralnimi in učnimi težavami, medtem ko ga najlažje spregledamo pri osebah, ki bralne težave dobro kompenzirajo in imajo hkrati močne druge fizične simptome, ki jih ne pripišejo Irlen sindromu. S pomočjo Irlen barvnih folij lahko na lahek in enostaven način olajšamo branje. Posameznikom s težjo obliko in zlasti tistim z močnimi telesnimi simptomi pa življenje znatno olajšajo Irlen spektralni filtri. Posebna očala namreč omogočijo prilagoditev svetlobnih valovnih dolžin pred vstopom skozi oko v možgane, ki se na ta način ne preobremenijo.

Vprašalnik za samotestiranje pred presojanjem skotopičnega sindroma

Skotopični sindrom

V Aleani izvajamo osnovno testiranje za ugotavljanje prisotnosti Skotopičnega sindroma. Presojevalni in diagnostični postopek je razvila Helen Irlen, po kateri se sindrom tudi imenuje. Osnovno testiranje poteka v treh korakih:

  • Samoocenjevanje s pomočjo vprašalnika vam bo potrdilo ali ovrglo sum na Irlen sindrom. Najdete ga na naši spletni strani. Če pri sebi prepoznate simptome, ki nakazujejo prisotnost Irlen sindroma, svetujemo, da izpolnjen vprašalnik pošljete po pošti ali elektronsko na naslov Aleane ter se naročite na nadaljnji presejalni postopek ugotavljanja dejanske prisotnosti težav.
  • Presejalni pregled izvajamo v prostorih Aleane in običajno traja eno uro. Posameznik je izpostavljen vidnim dražljajem, da ugotovimo prisotnost Irlen sindroma in stopnjo težav. Otroci pregled opravijo ob prisotnosti enega od staršev ali skrbnikov.
  • V kolikor ugotovimo prisotnost Irlen sindroma, v nadaljevanju obravnave, ki traja dodatno uro, opredelimo vrsto pomoči (poiščemo ustrezno Irlen barvno folijo) in svetujemo glede nadaljnjih korakov v zvezi z zmanjševanjem neprijetnih simptomov. V ceno obravnave je vštet tudi izvid, ki ga naknadno pošljemo po pošti.

Če ocenimo, da bi bila smiselna uporaba Irlen očal, vas napotimo na nadaljnji diagnostični pregled na Irlen kliniko – slovenski Inštitut za skotopični sindrom. Ob hkratnem sumu na prisotnost disleksije svetujemo tudi defektološko logopedsko oceno, ki jo izvajajo naše partnerske organizacije

Kontakt

Telefon: 041 376 691
Email: info@aleana.si

Lokacija

Ljubljanska 64, Domžale (2. nadstropje)

Uradne ure

Ponedeljek in sreda od 13.00 do 14.00 (po telefonu ali elektronski pošti)

Srečanje je možno le po predhodnem dogovoru

Cenik

Presejalni pregled za skotopični sindrom (60 min): 50€

Irlen barvna folija: 5€ (kos)

Storitve

PSIHOTERAPIJA, AVTIZEM, SKOTOPIČNI SINDROM IN COACHING
2021-04-11T17:45:31+02:00

Psihoterapija

Psihoterapija je proces zdravljenja duše, ki se odvija znotraj sočutnega in razumevajočega terapevtskega odnosa. Vsak človek je v določenem trenutku življenja postavljen pred izziv, ki tako ali drugače zamaje njegov običajni in ustaljeni ritem. Čustvene stiske, stres, nepričakovani življenjski dogodki ... Preberi več.

2021-04-11T17:44:22+02:00

Podpora projektom in programom

Kadar si nekaj resnično želimo uresničiti, bomo našli način. Kadar želja ni pristna, bomo našli izgovor.« (neznani avtor) V Aleani pomagamo pri razvijanju in realizaciji srčnih, ustvarjalnih ter kakovostnih projektov in programov na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva ter ... Preberi več.

2021-04-11T17:38:57+02:00

Avtizem

Avtizem je pervazivno razvojno stanje, ki je nevrobiološko pogojeno in vpliva na vse vidike socialnega razvoja in funkcioniranja. Močno zaznamuje življenje posameznika in tudi njegove okolice. Zlasti izrazito se dotika družinskih članov, predvsem mame, saj je med njo in novorojenim ... Preberi več.

2021-04-11T17:35:22+02:00
Skotopični sindrom

Skotopični sindrom

Irlen ali skotopični sindrom je ena od oblik nevrorazličnosti in predstavlja posebnost v vidnem zaznavanju. Možganski vidni korteks na svojstven način predeluje vidne signale, zaradi česar prihaja do časovnega zamika pri sprejemanju in obdelovanju posameznih svetlobnih valovnih dolžin oziroma celo do ... Preberi več.

2021-04-11T17:33:45+02:00

Coaching

Voditeljstvo v svojem bistvu in globini predstavlja odnos. Je odnos med posamezniki, ki si prizadevajo voditi in tistimi, ki se odločijo slediti. (Kouzes & Posner, 2002) Voditeljstvo je odločitev, je izjemna odgovornost in je proces. Kadarkoli poskušate vplivati na vedenje ... Preberi več.

2021-04-11T17:27:27+02:00

Izobraževanje

Znanje je zaklad, ključ do njega pa je praksa.« (Lao Tse) V Aleani v okviru naših storitev posebno skrb namenjamo pripravi izobraževalnih vsebin. V ta namen se stalno strokovno izpopolnjujemo, sledimo novostim in raziskavam ter spremljamo razvoj stroke pri nas in ... Preberi več.

Vprašajte nas