Project Description

Avtizem je pervazivno razvojno stanje, ki je nevrobiološko pogojeno in vpliva na vse vidike socialnega razvoja in funkcioniranja.

Močno zaznamuje življenje posameznika in tudi njegove okolice. Zlasti izrazito se dotika družinskih članov, predvsem mame, saj je med njo in novorojenim posameznikom z avtizmom, ki ima drugačen nevrološki ustroj kot njegova nevrotipična mama, močno oteženo čustveno uglaševanje na otrokove potrebe ter sočasni razvoj navezanosti, ki je temelj vseh nadaljnjih odnosov. V preteklosti so strokovnjaki razlikovali med petimi skupinami motenj (klasični avtizem, Aspergerjev sindrom, nespecifična razvojna motnja, Rettov sindrom in otroška dezintegrativna motnja), danes pa so posamezne oblike ukinjene in govorimo o spektru avtističnih motenj oziroma stanj. Laiki in strokovnjaki vedno pogosteje avtizem vidijo kot eno od oblik nevrorazličnosti – neurodiversity.

V Aleani si prizadevamo za razvijanje psihosocialne pomoči na področju nevrorazličnosti. Nevenka Nakrst je v letih 2017, 2018 in 2019 vodila projekt Zveze NVO za avtizem Slovenije Avtizem – SAM z drugimi. Od leta 2016 je intenzivno sodelovala z Društvom ASPI in bila do konca leta 2019 strokovna vodja tamkajšnjih programov ter odgovorna urednica revije Vox Alia. Pripomogla je k odprtju prvega dnevnega centra za mladostnike in odrasle z Aspergerjevim sindromom, ki od leta 2018 deluje v Domžalah. Z letom 2020 se je poslovila od aktivne vloge vodje, organizatorja in koordinatorja. Znotraj Aleane se sedaj posveča razvijanju prilagojene individualne podpore nevrorazličnim posameznikom ter nudenju celovite podpore družini. Še naprej ostaja članica strokovnega sveta Zveze za avtizem in predsednica strokovnega sveta Društva ASPI.

  • Individualno terapijo za mladostnike in odrasle po principih Kognitivno vedenjske terapije in Transakcijske analize
  • Družinsko psihoterapijo
  • Podporno terapevtsko skupino za starše mladostnikov
  • Predavanja in delavnice za šole in podjetja
  • Trening samozavedanja in socialnih veščin

V zadnjih petdesetih letih smo priča porastu duševnih motenj, invalidnosti in drugih različnih »izmov«. Statistike v svetu in tudi pri nas v Sloveniji kažejo porast uporabe psihiatričnih zdravil v odrasli populaciji ter tudi pri otrocih (vir: NIJZ za leto 2018; https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/poraba_zdravil_2018_0.pdf). Izgleda kot, da stremimo k neki tiho določeni popolnosti ali povprečnosti, ki se skriva pod imenom nevrotipičnost. Pri tem pa pozabljamo, da nas različnost bogati in da se pomanjkljivost nemalokrat lahko izkaže za izjemno prednost in predstavlja posameznikov talent in vir moči. V Aleani želimo pripomoči k sprejemanju nevrorazličnosti.

Smo glasniki in zagovorniki nevrorazlične družbe prihodnosti. Raziskave na področju nevropsihologije in kvantne fizike nas usmerjajo na pot upoštevanja drugačnosti, sočutja, sobivanja in doseganja višjega smisla, ki presega individualne in egoistične cilje. Nevrorazlični posamezniki s svojo iskrenostjo nastavljajo ogledalo današnji družbi in jo spontano spodbujajo k sodelovanju, preseganju individualnosti ter doseganju celovitosti in enosti.

Kontakt

Telefon: 041 376 691
Email: info@aleana.si

Lokacija

Ljubljanska 64, Domžale (2. nadstropje)

Uradne ure

Torek od 12.00 do 14.00 po predhodnem dogovoru

Kontakt

Individualna obravnava (60 min): 50€

Obravnava para ali družine (60 min): 70€

Uvodna obravnava (90 min): 70€

Storitve

PSIHOTERAPIJA, AVTIZEM, SKOTOPIČNI SINDROM IN COACHING
2020-06-29T21:12:59+02:00

Psihoterapija

Psihoterapija je proces zdravljenja duše, ki se odvija znotraj sočutnega in razumevajočega terapevtskega odnosa. Vsak človek je v določenem trenutku življenja postavljen pred izziv, ki tako ali drugače zamaje njegov običajni in ustaljeni ritem. Čustvene stiske, stres, nepričakovani življenjski dogodki ... Preberi več.

2020-06-29T21:12:28+02:00

Avtizem

Avtizem je pervazivno razvojno stanje, ki je nevrobiološko pogojeno in vpliva na vse vidike socialnega razvoja in funkcioniranja. Močno zaznamuje življenje posameznika in tudi njegove okolice. Zlasti izrazito se dotika družinskih članov, predvsem mame, saj je med njo in novorojenim ... Preberi več.

2020-06-22T12:33:57+02:00
Skotopični sindrom

Skotopični sindrom

Irlen ali skotopični sindrom je ena od oblik nevrorazličnosti in predstavlja posebnost v vidnem zaznavanju. Možganski vidni korteks na svojstven način predeluje vidne signale, zaradi česar prihaja do časovnega zamika pri sprejemanju in obdelovanju posameznih svetlobnih valovnih dolžin oziroma celo do nezmožnosti ... Preberi več.

2020-06-22T09:06:58+02:00

Coaching

Voditeljstvo v svojem bistvu in globini predstavlja odnos. Je odnos med posamezniki, ki si prizadevajo voditi in tistimi, ki se odločijo slediti. (Kouzes & Posner, 2002) Voditeljstvo je odločitev, je izjemna odgovornost in je proces. Kadarkoli poskušate vplivati na vedenje ... Preberi več.

Vprašajte nas!